• Dajme Zemi to, čo jej dlhujeme!

          • V rámci aktivity s ekológiou sme si sadli sme so žiakmi 7. A ročníka zorganizovali upratovanie okolia školy. Vedenie školy nám poskytlo veľké vrecia na odpad a rukavice, aby deti odpadky, ktoré nachádzali, nebrali do rúk rukami. Verte, nazbierali sme toho odpadu dosť veľa. Radosť detí bola o to väčšia, keď po sebe nechali čisto upratané prostredie. Cieľom aktivity bolo naučiť žiakov viac o ekológii, nadchnúť ich pre ochranu životného prostredia a ukázať im aké pekné a užitočné veci sa dajú urobiť z plastov, ktoré správne separujeme. Žiaci ukázali, že im na našej planéte záleží. Špeciálne ďakujeme Kristínke Kurátorovej, ktorá túto aktivitu spracovala formou krátkeho videa.

                                                                                 Mgr. Natália Ondríková, Mgr. Eva Tarajová

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 15. novembra 2023 sa konalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, na ktorej si preverila svoje vedomosti z materinského jazyka žiačka 9. ročníka - Rebeka Katreníková. Cieľom tejto súťaže je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku a zvýšiť u nich záujem o slovenský jazyk a literatúru. Súťaž pozostávala z dvoch častí – písomnej i ústnej. V písomnej časti si Rebeka svoje vedomosti overila formou testu s rozličnými typmi úloh, ktorého súčasťou bola i transformácia textu. V ústnej časti boli preverené jej schopnosti v prednese rečníckeho prejavu. 

            Rebeka sa na okresnom kole nedala zahanbiť, v silnej konkurencii obstála výborne a umiestnila sa na 3. mieste.  Rebeke blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy! 

             

            Mgr. Renáta Škvareková

             

          • FIRST LEGO League

          • Škola získala grant na podporu nových tímov vo FIRST LEGO League

             

            Vážený uchádzač,
             
            ďakujeme za vašu žiadosť o udelenie grantu v rámci grantovej výzvy GC2307 na podporu nových tímov FIRST LEGO League Challenge v spolupráci s formou Insgraf.
             
            S potešením Vám oznamujeme, že po posúdení Vašej žiadosti Vám bol tento grant pridelený.


            S pozdravom,

            Norbert Adamko, FLL

             

            FIRST LEGO League približuje vedu, techniku, inžinierstvo a matematiku (STEM) deťom a mládeži vo veku        4 - 16 rokov prostredníctvom zábavného a vzrušujúceho praktického vzdelávania. Účastníci tohto globálneho na robotiku orientovaného programu, ktorý pomáha dnešným študentom a učiteľom vybudovať si lepšiu budúcnosť, získajú skúsenosti s riešením reálnych problémov. Tri rôzne vekové kategórie FIRST LEGO League, prostredníctvom praktického vzdelávania v oblastiach STEM a robotiky, inšpirujú mládež, aby experimentovala a rozvíjala svoje kritické myslenie, programátorské a konštruktérske zručnosti.

            V kategórii FLL challenge, v ktorej budú prezentovať aj svoje zručnosti naši žiaci je založená na priateľskej súťaži, v ktorej sa tímy študentov vo veku 9 až 16 rokov venujú výskumu, riešeniu problémov, programovaniu a konštruovaniu – stavajú a programujú robota s využitím stavebníc LEGO, ktorý plní určené misie v robotickej hre. Tímy tiež navrhujú inovatívne riešenie skutočného problému súvisiaceho s danou témou.

                                                                                                                                PaedDr. Róbert Mydliar

          • iBobor

          • V prvom novembrovom týždni  sa konala celoslovenská informatická súťaž iBobor 2023, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Do súťaže sa zapojilo 91 žiakov našej školy  v troch kategóriách – Drobec 2.–3. ročník, Bobrík 4.-5. ročník a Benjamín 5.–6. ročník. Úspešnými riešiteľmi sa za našu školu v celoslovenskej súťaži stali dvaja žiaci: Lukáš Mäsiar z 3.A triedy a Martin Tunák z 5.A triedy, získavajú diplom úspešného riešiteľa. Gratulujeme!!!                                                         

                                                                                                                           PaedDr. Róbert Mydliar

          • Záložka do knihy spája školy

          • Každoročne sa pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc koná česko-slovenský projekt Záložka do knihy spája školy, do ktorého sme sa opätovne neváhali zapojiť i my. Cieľom tohto projektu je podporiť u žiakov záujem o čítanie kníh,  zvýšiť návštevnosť školskej knižnice či nadviazať priateľský kontakt medzi českými a slovenskými školami.

            Naši žiaci vytvárali tento rok záložky pre žiakov zo Základnej školy G. Bethlena v Nitre. Úlohou žiakov druhého až ôsmeho ročníka bolo na záložku stvárniť ľubovoľnou technikou tému Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Pri tvorbe záložiek sa žiaci nechali inšpirovať obľúbenou knihou, zážitkami z prečítaných kníh, internetom, hodinami literatúry, ale predovšetkým svojou fantáziou. Záložky tvorili naši žiaci na hodinách čítania či literatúry, ale i v priestoroch našej školskej knižnice.

                                                                                                                        Mgr. Renáta Škvareková

          • Plavecký výcvik

          • V týždni od 23. októbra do 27. októbra 2023 žiaci 3. a 4. ročníka absolvovali základný a zdokonaľovací plavecký kurz v Dolnom Kubíne pod vedením kvalifikovaných plaveckých inštruktorov z plaveckej školy Tulipánik. Inštruktori počas hodín plávania využívali priateľský a hravý spôsob výučby. Žiaci sa naučili prekonať strach z vody a základné plavecké zručnosti ako sú dýchanie, ponáranie, lovenie predmetov, orientácia pod vodou, vznášanie, splývanie na bruchu a chrbte, skoky a napodobnenie jednoduchých plaveckých pohybov. Počas celého týždňa bolo vidieť ako sa ich plavecké zručnosti zlepšujú. Žiaci boli disciplinovaní, snaživí a každý robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na tvárach detí aj vidieť, a to hlavne posledný deň, keď už mali k dispozícii aj vodný svet s toboganmi. Všetci zúčastnení učitelia boli na našich žiakov pyšní. Plavecký výcvik sme ukončili pretekmi. V 3. ročníku sme u dievčat udelili 2 miesta, prvé Miške Kučerovej a druhé Ivanke Hořákovej. Najúspešnejší chlapec v 3. ročníku bol Oliver Jantol, druhé miesto obsadil Samuel Eugen Burdel a tretie Samko Pisca. V 4. ročníku prvé miesto z dievčat obsadila Olívia Leginusová, druhé Zuzka Triebeľová a tretie Dianka Pavčová a z chlapcov bol prvý Matúš Jurina, druhý Lukáš Taraj a tretí Leo Gužiňák. Na konci plaveckého výcviku získal každý žiak "vysvedčenie" so sladkou odmenou a 1 vstupenku do aquaparku v Dolnom Kubíne.

                                                                                                    Mgr. Eva Tarajová, PaedDr. Róbert Mydliar

          • Hovorme o jedle

          • Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa naša škola zapojila do projektu „Hovorme o jedle“. V tomto školskom roku sme súťažili až v troch súťažných kategóriách.

            V prvej kategórii pod názvom Súťažno-vzdelávacia aktivita „Hovorme o jedle" na tému mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek sme so žiakmi v rámci krúžkovej činnosti, predmetov matematiky a biológie pripravili nasledovné aktivity:

            1. z mlieka od slovenských kravičiek sme vyrobili domáci jogurt s využitím metódy pasterizácie
            2. z domáceho mlieka ďalej žiaci pripravili kravský syr, z ktorého sme naťahali syrové nite – korbáčiky
            3. na pripravenom kravskom syre si žiaci ukázali, že rôzne zlomky predstavujú rovnakú časť celku
            4. v 8. a 9. ročníku bolo úlohou žiakov vypočítať objem domáceho kravského mlieka vo fľaši a vyvodiť vzorec na objem valca.

            Cieľom pripravovaných aktivít je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Pri všetkých realizovaných aktivitách sme zažili kopec srandy a zábavy a najlepšie na tom bolo, že na záver hodiny sme si mohli pripravené mliečne výrobky aj zjesť.

            V druhej kategórii výtvarná súťaž „Chutné maľovanie“ našu školu reprezentujú svojimi výtvarnými prácami Daniela Tarajová s témou chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky a Marínka Makanová svojou kresbou vystihla tému cukry, tuky a soľ.

            V tretej kategórii fotografická súťaž „Očami gurmána" žiačky 8. ročníka, Ema Liová a Marínka Makanová, svojimi snímkami znázornili témy ovocie, zelenina, orechy z našich sadov a tému cukry, tuky, soľ.

            Všetkým učiteľom a žiakom, ktorí prispeli svojimi príspevkami a podieľali sa na realizácií aktivít patrí jedno veľké ĎAKUJEM.

                                                                                                                             Mgr. Eva Tarajová

          • Silná ruka

          • Súťaž Silná ruka, ktorej sa zúčastnili aj naši žiaci dňa 19.10.2023 žala úspech v podaní našich žiakov. V kategórii do 12 rokov žiaci obsadili dve medailové pozície, a to Filip Pavčo - 2. miesto a Tomáš Mičáň -  3. miesto. V kategórii do 15 rokov - Peter Jandura - 3. miesto.

            Silákom z našej školy gratulujeme a prajeme silnú ruku aj v nasledujúcich ročníkoch. 

                                                                                                                                 Mgr. Mário Seman 

          • Technická olympiáda

          • Dňa 11.10. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili technickej olympiády. Školské kolo prebiehalo online formou, vypĺňaním teoretického testu.

            Žiaci si merali sily v kategórii jednotlivci alebo dvojice. Naši najúspešnejší žiaci - Marek Taraj a Karolína Leginusová,  postúpili ďalej do okresného kola. Žiakom gratulujeme a prajeme úspechy v ďalších kolách.

                                                                                                                                                       Mgr. Mário Seman

          • Misijný mesiac október 2023

          • Tento rok pripadla Misijná nedeľa na 22.10. 2023. Motto: „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom.” Lk 24, 13-35

            Cirkev je viac ako náš kostol, do ktorého pravidelne chodíme. Cirkev je celosvetové spoločenstvo. Misijnú nedeľu slávia farnosti celého sveta, aj tie najchudobnejšie. Je to najstaršia a najväčšia akcia solidarity na celom svete.

            Tento rok je zameraný na africkú krajinu Benin. Sme jedna Božia rodina. Na celom svete je celkovo 2500 diecéz, z ktorých sa viac ako 1100 nachádza v najchudobnejších častiach sveta. Každý rok vznikne 10 nových diecéz a 10 nových kňazských seminárov v misijných krajinách.  Viac ako miliarda katolíkov sa na Misijnú nedeľu zapája do podpory chudobných.

                                                             zdroj: https://misijnediela.sk/misijna-nedela-22-oktober-2023-2/

            Sr. Theodózia Janíková pozvala do našej školy sestry: Lauru a Filipu z misijnej Kongregácie služobníc Ducha Svätého, ktoré nás oboznámili s misiami v Južnej Kórei – sestra Filipa, ktorá tam pôsobila 16 rokov podelila sa o svoje zážitky, ukázala nám písmo, zvyky, tradície a život tunajších ľudí, ktorí  vynikajú veľkou vzájomnou úctou, čo sa prejavuje aj v gestách, postojoch. Sr. Laura sa spýtala žiakov, či vedia, kto je misionár, a tým môže byť každý z nás, kto je pokrstený v prostredí, v ktorom žijeme. Sestrička bola na misiách vo Filipínach, v Austrálii. Sestry sa s nami pozdieľali o svojich zážitkoch, povzbudili nás ku viere a láske k Bohu, aby sme sa za vieru nehanbili.

            Mladší žiaci si mohli vyskúšať oblečenie z rôznych misijných území a prezrieť veci, ktoré priniesli. Ďakujeme sestre Laure a sestre Filipe za ich misionárske zanietenie.

                                                                                                                                                 Sr. Theodózia

          • Bažantský večierok

          • Dňa 20.10.2023 sme zorganizovali Bažantský večierok pre našich piatakov. Po kozmetickej úprave (pomaľovanie tváre) museli žiaci 5. A splniť rôzne príjemné i nepríjemné úlohy, ako napríklad jablkový tanec, balónový tanec či hľadanie prsteňa vo veľmi voňavej omáčke z rôznych surovín (sardinky, pretlak, vajce, múka, mlieko, tatárska, kečup či ocot).

            Po zvládnutí všetkých disciplín museli zložiť bažanstkú prísahu, ktorá bola doslova a do písmena záväzná k vernosti a poslušnosti k nám deviatakom. Po tejto prísahe sa naši piataci oficiálne začlenili do nášho kolektívu žiakov druhého stupňa.

            Nakoniec sme si všetci spoločne zatancovali a zabavili sa. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili.

            Soňa Kelušiaková, 9.A

          • NO BACKPACK DAY - deň bez školskej tašky

          •     Žiacky parlament chcel urobiť aj z obyčaného októbrového dňa netradičný. Zorganizovali “No backpack day” alebo deň bez školskej tašky.

                 Vo štvrtok ráno 19.10. 2023 sa nejeden okoloidúci čudoval, keď si naši žaici cestou do školy niesli svoje učebné pomôcky uložené v rôznych zvláštnych predmetoch, ako napríklad krabice, kufre, košíky, vedrá, kufríky na náradie, obliečky na vankúše dokonca aj detská vanička, kočík či šuflík. Musíme pochváliť žiakov piateho ročníka, kde kreativita prekvitala azda najviac, tam si priniesli pomôcky v pelechu pre mačku, na palici a dokonca aj na sušiaku na bielizeň.

                 Znie to bláznivo, no pre žiakov má takýto deň celosvetový význam, pretože nie každý žiak má prístup k vzdelaniu. A pre žiakov z rôznych kútov sveta nie je samozrejmosťou vlastniť školskú tašku a v nej všetky pomôcky, ktoré protrebujú. A dokonca mnohé z nich musia denne kráčať dlhé hodiny a pomôcky si so sebou niesť “len tak”.

                                                                                                                                              - školský parlament-

          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          •        Vo štvrtok 12. októbra našu školu navštívila fenomenálna slovenská spisovateľka kníh pre deti a mládež- Gabriela Futová.

                   Na jej príchod sme sa veľmi tešili a naozaj bolo sa na čo tešiť. Porozprávala nám o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, ale aj trošku o svojom súkromí a zvieratkách, ktoré doma chová a nevie si bez nich predstaviť svoj život.

                   Jej rozprávanie bolo tak pútavé, že žiaci počúvali so zatajeným dychom. A úprimne nielen žiaci, ale všetci zúčastnení. V závere besedy jej žiaci položili veľa zaujímavých otázok, na ktoré vždy pohotovo a vtipne odpovedala.

                   Vďaka pani Futovej sme strávili príjemné dopoludnie plné zaujímavých príbehov a príhod.

                                                                                                                              Mgr. Natália Ondríková 

          • Svet okolo nás

          • „Svet okolo nás“ je názov celoštátneho projektu, na ktorom sme sa mali možnosť podielať 02.10.2023. V tejto časti bol zameraný na TANZÁNIU – Divoké Srdce Afriky. Krásnymi ukážkami z Afriky nám odborným výkladom dokázali predstaviť medzipredmetové vzťahy jednotlivých predmetov. Tento zážitok nám priamo poskytli samotní aktéri projektu. Striedanie geografie, biológie, fyziky, chémie a ich vzájomné súvislosti boli hlavnou časťou, ako aj charakteristika domáceho obyvateľstva, jeho zvyky a bežný život. Žiaci v závere besedy mali možnosť sa pýtať na rôzne otázky, ktoré patrične využili. V budúcnosti určite plánujeme využiť ich ponuku aj kvôli širokému záujmu a nahliadnuť tak opäť do sveta iného kraja.                                                             PaedDr. Soňa Gavulová 

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 11.10. 2023 sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu základných škôl v Trstenej. Žiačky si zmerali sily ma trati dlhej 1,2 km a žiaci súperili na trati v dĺžke 1,6 km. V kategórii žiačok sa Tatiane Tunákovej podarilo vybojovať pekné 8. miesto spomedzi 30 pretekárok. V kategórii žiakov si ako jednotlivec vybojoval taktiež krásne 8. miesto Ivan Štefánek.

            Školu reprezentovali: Tatiana Tunáková, Viktória Chorvatovičová, Liliana Hrubošová, Ivan Štefánek, Tomáš Klimek, Marek Pilarčík.

                                                                                                                       Mgr. Mário Seman 

          • Geografická vychádzka – Roháčske  plesá

          • Všade krásne, no doma najkrajšie, a preto sme rozhodli objaviť krásy našich Západných Tatier.

            Kým žiaci 1. – 4. ročníka obdivovali prírodu okolo Ťatliakovho jazera, žiaci 5. – 9. ročníka sa rozhodli absolvovať trasu okolo Roháčskych plies, ktorá býva turistami označovaná za jednu z najatraktívnejších túr v našich Západných Tatrách. A veru, majú tí turisti pravdu. Už z asfaltovej cesty sa nám ponúkal nádherný výhľad na  Tri kopy, Hrubú kopu či Baníkov. Asfaltku sme opustili pri rázcestí Adamcuľa a pokračovali Spálenou dolinou smerom k Roháčskemu vodopádu, od ktorého nasledovalo mierne stúpanie lesným vykameňovaným chodníkom okolo Opálového plieska až k štvrtému Roháčskemu plesu, ktoré sa pýši tým, že je najhlbším i najvyššie položeným plesom v Roháčoch. Naša cesta ďalej pokračovala k tretiemu, druhému a nakoniec k tomu najväčšiemu i najnižšie položenému prvému plesu. Celou trasou okolo Roháčskych plies nás sprevádzal nádherný výhľad na Volovec, Ostrý Roháč, Predné zelené, Tri kopy i Hrubú kopu. Dokonca i počasie nám v tento deň prialo, slniečko svietilo, fúkal južný vetrík a okolitá príroda už hýrila farbami jesene.

            Čas strávený v prírode prináša pohodu, kľud, čerstvý vzduch, šum lesa, zlepšuje kondíciu či znižuje stres, ale vyžaduje aj určité úsilie, prekonanie seba samého, a preto sa veľmi tešíme, že to naši žiaci zvládli a dúfame, že sa do našich Tatier budú chcieť vrátiť zas.

                                                                                                                                          Mgr. Renáta Škvareková 

          • Európsky deň jazykov

          • Školy v celej Európe sa dňa 26.9. zapájajú do Európskeho dňa jazykov a uskutočňujú rôzne aktivity, ktoré nám majú pripomínať, že učenie cudzieho jazyka je krokom k otvorenosti a rešpektovaniu iných kultúr. Európsky deň jazykov je deň na zdôraznenie jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy až zo 46 štátov.

            Aj naši žiaci sa pripravili na tento deň. Účelom bolo spoznávanie európskych jazykov, učenie sa niečoho nového a spoznávanie krajín. Žiaci sa tejto roly zhostili s plným nasadením. Či už to bolo formou oblečenia danej krajiny alebo konkrétneho jedla, ktoré sme mali možnosť skúsiť – „bolo to vynikajúce ako poznamenali“. V jednotlivých triedach prebiehala diskusia konkrétnych krajín a ich spoznávanie. Tento rok sme sa rozhodli predstaviť niečo aj našim najmenším spolužiakom. Starší žiaci s ochotou ukázali svoje poznatky a vedomosti, ktoré si mladší dokázali zapamätať, čím nás aj prekvapili. Musíme skonštatovať, že atmosféra na našej škole bola veľmi pozitívna a deti mali zážitok nielen z ochutnávok jedál, ale aj z pripravených prezentácií a oblečenia. Chceme sa všetkým poďakovať  a tešíme sa na ďalší rok.

                                                                                                                      Soňa Gavulová

          • Turistická vychádzka v Juráňovej doline

          •          Vo štvrtok 8. septembra sme sa rozhodli využiť  zvyšky letného počasia a vybrali sme sa stráviť doobedie do Juráňovej doliny v Oraviciach. Rozdelení na dve skupinky sme sa každý svojím tempom vydali na cestu.

                     Naša vychádzka začala v Oraviciach, prvú časť túry sme išli po asfaltke, ktorou sme prešli okolo vyhliadkovej veže a ovčieho salaša, až nakoniec sme zišli na lúku, cez ktorú sme sa dostali na ústie Juráňovej doliny.

                     Tu začínala najzaujímavejšia časť trasy. Prechádzali sme tiesňavou Juráňovho potoka, videli sme pekné skalné previsy, rôzne formy tečúceho potoka s krištáľovočistou vodou. Mali sme možnosť aj preniesť sa do histórie a videli sme pozostatky starej cesty, ktorou sa kedysi zvážalo drevo a železná ruda. Cez les sme sa dostali až na vrchol našej cesty - Sedlo Umrlá (980 m n. m.). Tam sme si urobili prestávku a načerpali energiu na poslednú časť cesty.

                     Krátkou lesnou cestou sme zišli znova na asfaltovú cestu, okolo Borbroveckého potoka, ktorá viedla naspäť do Oravíc. Cestou späť sme ešte odbočili na náučný chodník Rašelinisko Peciská, kde sme mali možnosť vidieť unikátnu flóru tohto prostredia.

                     Veríme, že každý kto má rád turistiku, krásne výhľady, prírodu a vždy so sebou nosí dobrú náladu, si určite v tento deň prišiel na svoje a užil si krásy našej prírody.

                                                                                                                              Mgr. Natália Ondríková

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            dňa 19.09.2023 o 16:00 hod. sa uskutoční celoškolské rodičovské združenie v budove ZŠ s MŠ v Habovke, po ktorom budú nasledovať triedne rodičovské združenia.

            Tešíme sa na Vašu účasť.