• Atletický štvorboj

          • Naši žiaci sa dňa 25.5.2023 v ZŠ Nižná zúčastnili obvodného kola súťaže Atletický štvorboj. Súťaže sa zúčastnili najlepší chlapec a dievča z 1. až 4. ročníka ZŠ. V obvodnom kole súťažili najlepší športovci 1. stupňa zo ZŠ Habovka, ZŠ Zuberec, ZŠ Podbiel a ZŠ Nižná. Žiaci súťažili v disciplínach: hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky z miesta, beh na 50 metrov, beh na 150 metrov – žiaci 1. a 2. ročníka, beh na 300 metrov – žiaci 3. a 4. ročníka. Našu školu reprezentovali: 1. ročník - Martin Pilarčík – získal IV. miesto, 2. ročník- Dianka Klimková - získala IV. miesto, Samuel Pisca - získal IV. miesto, 3. ročník -  Olívia Leginusová – získala II. miesto, Lukáš Taraj – získal III. miesto, 4. ročník -  Michaela Sojčáková – získala III. miesto, Martin Tunák – získal III. miesto. Žiaci sa navzájom povzbudzovali a ukázali svoju bojovnosť v každej disciplíne. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu našej školy a gratulujeme k športovým výkonom.

                                                                                                                                           Mgr. Lucia Pilárová

          • Ďalší úspešný projekt ERASMUS+

          •                                              “ Vzdelanie nie je prípravou na život. Vzdelanie je život sám.”  John Dewey

            Naša základná škola sa opäť zapojila do novej výzvy v rámci medzinárodných projektov Erasmus+ a bola úspešná. V konkurencii mnohých slovenských škôl sme s projektom Inovatívny učiteľ – motivovaný žiak uspeli a tešíme sa na to, ako mnohé nové vzdelávacie procesy a postupy európskych vzdelávacích systémov dokážeme implementovať do nášho výchovno-vzdelávacieho procesu, a tým viac motivovať žiakov k učeniu sa. Projekt je zameraný hlavne na rozvoj profesijných kompetencií pedagógov, implementáciu inovatívnych edukačných postupov, nové stratégie vo vyučovaní, rozvoj IKT kompetencií a zvyšovanie komunikačných kompetencií v cudzom jazyku.

            Na realizáciu vzdelávacích aktivít sme získali krásnu sumu 28 620 eur. Tieto peniaze sa využijú na školenia našich učiteľov, ale aj žiakov v partnerských školách v európskych krajinách, ktorými sú Island, Fínsko a Španielsko. Veríme, že naši učitelia a žiaci si zo školení odnesú nové vedomosti a zručnosti, ktoré využijú v modernizácii výchovno-vzdelávacieho procesu, a tak sa škola viacej priblíži k západoeurópskemu štandardu vo vzdelávaní a stane sa nielen pre žiakov a učiteľov, ale aj pre rodičov atraktívnou a motivujúcou.  

                                                                                                                   PaedDr. Miroslava Mydliarová

          • Hravá matematika

          • Zábavnou formou si žiaci precvičujú rozklady čísel v sčítacej pyramíde, vytvárajú príklady na daný výsledok. Hravou formou prehlbujú svoje vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti v rámci počítania peňazí,  a tým získavajú aj základnú predstavu akú hodnotu predstavujú bankovky a mince.

                                                                                                                                         Mgr. Lucia Pilárová

          • Testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl T9-2023

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl v zmysle § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sa uskutočnilo  22. marca 2023 (streda). Obsahom testovania bolo meranie vedomostí a zručností z predmetov matematika a slovenského jazyka a literatúry. Žiaci sa pripravovali na testovanie počas vyučovacích hodín, doučovaním a samoštúdiom. Naši deviataci ani tento rok nesklamali a skončili nad hranicou slovenského priemeru, v matematike to bolo o 6 % a v slovenskom jazyku a literatúre o 8 %. Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám za dôkladnú a systematickú prípravu žiakov na testovanie. Všetkým žiakom patrí naša pochvala a prajeme im, aby sa dostali na ich vysnívané stredné školy.

            Slovenský jazyk a literatúra

            Počet testovaných žiakov:                              12 ( 3 chlapci, 9 dievčat)

            Priemerný počet bodov školy:                        20 b. z 30 b.

            Priemerná úspešnosť v SR:                            58,7%

            Priemerná úspešnosť našej školy:                  66,7% (+8%)

            Matematika

            Počet testovaných žiakov:                              12 ( 3 chlapci, 9 dievčat)

            Priemerný počet bodov školy:                        18,3 b. z 30 b.

            Priemerná úspešnosť v SR:                            55,1%

            Priemerná úspešnosť našej školy:                  61,1% (+6%)

             

             

            Mgr. Jaroslava Kuková, Mgr. Jana Štechuliaková

          • Knižná šifra

          • Knihy. Pre niektorých neoddeliteľná súčasť povinného čítania a učenia sa, pre iných aj čas oddychu. 

            Aj v tomto duchu sa niesol už 5. ročník súťaže Knižná šifra pod záštitou školskej knižnice podporený pani riaditeľkou. 

            Už tradične sa v marci zo žiakov našej školy stali detektívi. Na nástenke sa počas celého mesiaca objavovali hádanky alebo indície na lúštenie(hádanie?) názvu kníh, postáv a všelijakých detailov. Niektoré poľahky uhádli hneď, iné ich trochu potrápili. Nakoniec boli úspešní riešitelia odmenení. A čím iným ako ďalšou knihou, aby sme žiakov podporili v čítaní. Pretože čítanie sú ako dvere do iného sveta, toho kúzelného…

                                                                                                                                 Mgr. Natália Ondríková

          • EKOdeň

          •          22. apríl je každoročne venovaný našej planéte a oslavuje sa už 51 rokov. Tento deň založil Američan John McConnel s myšlienkou ekologickejších riešení, aby sa naša matka Zem stala bezpečnejším miestom pre život.

                     Aj v našej škole dbáme na to, aby sme žiakov viedli k ochrane prírody a prostredia, v ktorom vyrastajú a žijú. Hlavným cieľom je vyvolať u detí pocit, že ochrana našej planéty je nevyhnutná pre plnohodnotný život, a preto sme tento sviatok oslávili v piatok 5. mája v uliciach našej obce. Žiaci sa vyzbrojení vrecami pustli do upratovania obce. Pri upratovaní sme sa aj zabavili a utužili vzťahy v triedach a medzi žiakmi.

                     Na záver však treba dodať, že nikdy nie je neskoro na to, aby sme začali žiť život, ktorým nebudeme ubližovať životnému prostrediu. A že aj drobnosti, ktoré sú nebadateľné, dokážu často pomôcť k bezpečnému a zdravšiemu životu.

                                                                                                                       Mgr. Natália Ondríková

          • Obvodné kolo vo futbale McDonald cup

          • Dňa 28.4.2023 sa v Tvrdošíne uskutočnilo obvodné kolo žiakov vo futbale s názvom McDonald cup. Hry sa mohli zúčastniť žiaci prvého stupňa ZŠ. Súčasťou pravidiel je účasť dievčat na ihrisku počas hry. Tejto súťaže sa zúčastnila aj naša škola, ktorá sa umiestnila na 4.mieste. Našu školu reprezentovali Martin Tunák, Lukáš Klimek, Damián Klimek, Dávid Žmiják, Leo Gužiňák, Matúš Jurina, Lukáš Taraj, Romana Pilárová, Melánia Skurčáková, Natália Kurátorová. Žiaci bojovali v každom zápase a nevzdávali sa. Musíme vyzdvihnúť krásny záverečný a férový zápas, ktorý odohrali so Zubercom, kde bolo vidieť priateľské, povzbudivé gestá a ukázali, že svojou bojovnosťou sa posunú vyššie. Ďakujeme  za reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                    Gavulová Soňa