• Výroba úžitkového predmetu našich piatakov

          • Na hodinách technickej výchovy sa žiaci venovali rôznym aktivitám -  vareniu, pečeniu alebo výrobe úžitkových predmetov, ako napríklad vtáčie búdky, police či domčeky pre hmyz.

            Samotný proces začínal v triede.  Žiaci v skupinách spojili hlavy dokopy a nápady sa len tak hromadili. Každá skupina si navrhla svoj produkt , plán výroby i zoznam vecí, ktoré boli potrebné na uskotočnenie projektu. Ďalšie hodiny strávili v dielňach, kde sa poctivo venovali realizácii svojich návrhov.

            A na záver celého procesu si žiaci svoje výrobky umiestnili na školský dvor.

            Cieľom týchto úloh, ktoré sme so žiakmi spoločne vymysleli , nebol produkt samotný, aj keď to tak na prvý pohľad môže vyzerať, ale práve to samotné plánovanie: Čo ideme robiť? Čo na to potrebujeme? Koľko to bude stáť? Čo potrebujeme urobiť ako prvé a čo ako posledné? Delegácia jednotlivých úloh medzi spolužiakmi.

            To vedie deti k tímovej spolupráci, komunikácii , zodpovednosti, k uvedomeniu si čo všetko je za tým -  držať nejaký predmet  či jedlo v rukách, to všetko je súčasťou procesu učenia sa, je to pre nich skvelá skúsenosť, ktorá im môže veľa dať,  aj keď sa zdá banálna.

            Deti si samy mohli overiť , ako sa ich plánovanie zhodovalo s konečným výsledkom a to všetko sú dobré praktické skúsenosti pre život.

                                                                                                                                      Mgr. Zuzana Regulyová

          • Vďaka Nadácii KIA rozvíjame technické myslenie

          • V snahe podporovať vzdelávanie a technické zručnosti detí sa Nadácia KIA rozhodla iniciovať a finančne podporovať projekt s názvom ,,Technické kútiky" pre základné a hlavne materské školy. Tento projekt je zameraný na poskytnutie príležitosti pre žiakov nájsť svet techniky a experimentovania prostredníctvom praktických aktivít a vybavenia.

            Cieľom projektu "Technické kútiky" je vytvoriť špeciálne miesta v základných a materských školách, kde sa môžu deti zapájať do rôznych technických projektov. Tieto kútiky poskytujú žiakom prístup k modernému technickému vybaveniu a pomôckam, ktoré im umožňujú objavovať a experimentovať s rôznymi aspektmi technológií.

            Vďaka tomuto skvelému projektu sa nám podarilo zakúpiť množstvo technických pomôcok ako kladivá, pravítka, metre, uťahovačku, výkresy, farebné papiere, farby, skrine na materiál a iné. Zakúpené pomôcky prinášajú mnoho výhod pre žiakov. Deti majú možnosť aktívne sa zapájať do praktických aktivít a experimentov, čo pomáha ich zručnostiam v oblastiach problémového riešenia, kreativity a tímovej práce. Projekty, ktoré si žiaci v rámci kútikov vytvárajú, im umožňujú získať technické vedomosti na praktických príkladoch a podporujú ich záujem o technickú oblasť.

            Rada by som touto cestou vyjadrila veľkú vďačnosť Nadácii KIA za ich podporu a iniciatívu v rámci projektu ,,Technické kútiky" pre základné a materské školy. Táto vzácna príležitosť, ktorá bola poskytnutá našim žiakom, je nesmierne cenná a má pozitívny vplyv na budúcnosť detí.

            Tento projekt je cenný nielen pre našu školu, ale aj pre širšiu komunitu. Prostredníctvom projektu "Technické kútiky" budú žiaci môcť využiť svoje nadanie a vášeň pre techniku ​​a získať zručnosti, ktoré budú prospešné nielen v ich budúcej kariére, ale aj v živote.                                                    Mgr. Daniela Kasanická 

          • Aktivity v ŠKD

          • Počas školského roka 2022/2023 mali deti možnosť vyskúšať rôzne pútavé a pestré aktivity zamerané na oddych, rekreáciu a relaxáciu. Deti medzi sebou vybudovali nové priateľstvá, naučili sa podeliť a rešpektovať jeden druhého. Tento šk. rok bol pre nás všetkých jedinečný a všetci sa tešíme, že sa opäť stretneme po letných prázdninách.                                                                                                   Bc. Beáta Valeková 

                                                                                            

          • Hodnotiaca správa koordinátora prevencie za školský rok 2022/2023

          • Prevencia kriminality a inej protispoločenskej činnosti predstavuje cieľavedomé, plánovité a koordinované pôsobenie na príčiny páchania kriminality s cieľom predísť im alebo aspoň čiastočne znižovať ich negatívne prejavy.

             Aj práve preto sa snažíme neustále spolupracovať s rozličnými vzdelávacími inštitúciami a zabezpečiť tak našim žiakom rôzne preventívne programy a aktivity, aby sa vzdelávali aj v tejto oblasti. Naším cieľom je hlavne predchádzať sociálno-patologickým javom, kde patrí napr. násilie proti jedincovi a skupine, šikanovanie, alkoholizmus, drogy, či počítačová kriminalita. Na druhej strane, osobitnú pozornosť venujeme aj pozitívnemu ovplyvňovaniu detí a mládeže (napr. využívanie ich voľného času formou krúžkov, športové možnosti, zdravý životný štýl). Tieto ciele realizujeme v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Tvrdošíne a policajtom kpt. Mgr. T. Šándorom, ktorý je policajným preventistom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne. Okrem toho sa jednotliví učitelia snažia uvedené témy zakomponovať a uplatniť aj na hodinách biológie v rámci 7. ročníka prostredníctvom projektov na témy Drogy, Nikdy nezober drogu, ale aj na triednických hodinách, občianskej náuke.

            školskom roku 2022/2023 žiaci našej školy absolvovali nasledovné preventívne programy Digitálna bezpečnosť – žiaci I. a II. stupňa, Spoločne zvládneme šikanovanie - náplňou stretnutí boli témy zamerané na prevenciu šikanovania, zvládanie konfliktov a uvedomenie si dôsledkov tohto správania – 6. A trieda

            Preventista - kpt. Mgr. T. Šándor žiakom poskytol prednášku o bezpečnosti na internete a kyberšikane.

            Tento školský rok sme venovali pozornosť aj zdravému životnému štýlu. V októbri sme sa zapojili do celoslovenskej kampane ,,Do školy na bicykli“, aby sme podporili akýkoľvek prirodzený pohyb našich detí, obmedzili znečistenie vzduchu v okolí školy a najmä zvýšili bezpečnosť ciest v okolí školy. Pohyb je liek na všetko. Dobrý pre telo aj pre dušu, a preto sa tešíme, že aj v tomto školskom roku nám situácia dovolila zorganizovať ďalšie aktivity na podporu zdravia detí našej školy, a to: Branný deň, ktorý naše deti absolvovali 2krát- hneď na začiatku školského roka, a potom v júni, lyžiarsky kurz v lyžiarskom stredisku Zuberec – Janovky, plavecký výcvik. Deti našej školy sa zapojili aj do mnohých športových súťaží – Atletický štvorboj, McDonald cup, vybíjaná dievčat, florbal chlapcov, futbal cup.

            V mesiaci október sa nám podarilo so žiakmi zapojiť sa do celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. Jej hlavným cieľom je viesť žiakov k zdravšiemu životnému štýlu a k lepším stravovacím návykom. Problematike zdravého životného štýlu sa venujeme aj v rámci iných predmetov ako napr. environmentálna výchova – v apríli sme zorganizovali pre deti Eko deň a vyzbierali sme odpadky v našej dedine Habovka, na Deň Zeme žiaci 4. A triedy absolvovali hodinku s lestným pedagógom v prírode.

            V apríli sme sa zapojili do verejnej zbierky Deň narcisov s cieľom podporiť ľudí, ktorí to najviac potrebujú, žiačky 9. A triedy vyzbierali sumu 203, 45 €.

            V rámci wellbeingu žiaci 3. A triedy si vyskúšali ako je to stráviť noc v škole, všetci žiaci našej školy absolvovali karneval - počas celého dňa sa učili v maskách a na záver sme karneval ukončili diskotékou, na našej škole sa podarilo zorganizovať poučné predstavenie pod názvom Malé kuriatko – o slastiach a starostiach výchovy detí, Vianočné trhy spojené s akadémiou, na ktorú boli pozvaní aj rodičia, sviatok svätého Mikuláša, Bažantský večierok, Škola v prírode, púšťanie šarkanov, exkurzia Liptovský Mikuláš, Kinderland, koncoročný výlet žiakov 2. stupňa – Vysoké Tatry – Belianska jaskyňa – Levoča.

                                                                                                                     Mgr. Eva Tarajová

          • Kinderland

          •          Na Orave nie len dobre a zdravo, ale predovšetkým aj hravo. Svedčí o tom zábavné detské centrum Kinderland v Námestove, kde sme sa spoločne celá škola vybrali zabaviť sa.  Žiaci mali k dispozícii FUN zónu, v ktorej dominoval veľký guľôčkový bazén so šmýkačkou či vyhliadková veža s toboganom. Najviac času však deti strávili v JUMP zóne s trampolínami, lezeckou stenou či penovou jamou. V zábavnom centre si žiaci konečne mohli oddýchnuť od učenia a hlavne odbúrať napätie a stres z koncoročných písomiek, ktoré v predchádzajúcich dňoch museli absolvovať. 

                        Naši najmenší, žiaci prvého stupňa, sa okrem bláznenia v najväčšej detskej izbe na Orave rozhodli objaviť i krásu Oravskej priehrady. Počasie v tento deň bolo perfektné, a tak sa vybrali na vyhliadkovú plavbu loďou k Vtáčiemu i Slanickému ostrovu umenia. 

                                                                                                                                              Mgr. Renáta Škvareková 

          • Projektové vyučovanie na hodinách geografie

          • Škola by mala byť nielen hravá, ale aj tvorivá. Čím sú žiaci mladší, tým viac to platí. Chcú vymýšľať a pracovať na projektoch, ktoré vyžadujú predovšetkým manuálnu zručnosť.

            Myšlienka spoznať celú našu Zem cez rôzne aktivity sprevádzala vyučovanie celého piateho ročníka. Na hodinách geografie v piatom ročníku sa s využitím projektového vyučovania diali veľké veci – vlastnoručne vyrobené modely krajiny v krabici od topánok, funkčné sopky i mnohé ďalšie.

            Funkčné modely sopiek

            Ideálnou témou k využitiu medzipredmetových vzťahov je podľa nášho názoru sopečná činnosť. Žiaci počas hodín výtvarnej i technickej výchovy a priamo na hodinách geografie vyrábali a experimentovali s vlastnými sopkami. Na vzniknutom modeli popisovali zloženie a vznik sopky i jej činnosť. Pre žiakov sa tak hodina stala nielen zábavná, ale ešte viac si zapamätali poznatky. Našou úlohou je do vyučovania zaraďovať viac takýchto bádateľsky orientovaných činností, a tak vyvolávať u žiakov kladný postoj k prírodným vedám, ku ktorým patrí aj geografia.

            3D modely biómov – diorámy

            Pri každom projekte je kľúčová motivácia. Na začiatok stačilo rozprúdiť debatu o exotických živočíchoch a nápady sa len tak sypali. Žiaci mali potom priestor na výrobu svojej diorámy. Využili všetky svoje zručnosti a schopnosti a úžasné výtvory boli na svete. Veď posúďte sami…

            Na hodine geografie sme robili rôzne projekty, mne sa najviac páčil typ krajiny. Mohli sme si vybrať jednu krajinu a vymodelovať ju v krabici od topánok. Ja som si vybrala polárnu krajinu. Veľa sme sa pri tom navzájom naučili. Všetkým sa nám to pekne podarilo a veľmi sme sa pri tom zabavili. (Mária Krchová, 5.A)

                                                                                        Mgr. Natália Ondríková

          • Photon na hodinách informatiky

          •     “Programovanie učí, ako myslieť” Steve Jobs

                

                   Zistili sme, že hodiny informatiky pre nás nemusia znamenať len prácu pri počítači, ale zaujímavou formou sme sa dozvedeli princíp pre fungovanie a programovanie edukačného robota Photona. Na hodinách sme pracovali s robotom a programovali sme ho pomocou aplikácie v telefóne. Využívali sme edukačnú podložku a pripravené scenáre. Na záver sme robotom pripravili preteky a spoločne sme sa zabavili.

                                                                                                                                            Soňa Kelušiaková, 8.A

             

                   V súčasnej dobe je Photon technologicky najvyspelejším edukačným robotom na trhu. V škole je vhodnou pomôckou v rámci vyučovania informatiky, ale aj iných predmetov.

                 Photon pomáha žiakom zvládať základy programovania a učia sa s jeho pomocou logickému mysleniu.

                 Niekto môže namietať, že deti až príliš veľa času trávia pri mobiloch či monitoroch. Je to pravda, ale moderné informačné technológie sú dnes neoddeliteľnou súčasťou života každého z nás.

                 Vysoká technologická gramotnosť je pre túto generáciu kľúčovým faktorom k ďalšiemu vývoju, pretože programovanie v dnešnej dobe patrí k  najvyhľadávanejším zručnostiam, a preto je veľmi dôležité ju rozvíjať už v mladom veku.      

                                                                                                                                   Mgr. Natália Ondríková

          • Škola v prírode

          • Škola v prírode je zážitková škola. Je jednou z najúčinnejších foriem vzdelávania a rozvoja osobnosti dieťaťa. V dňoch 12.6. až 16.6. žiaci 3. ročníka a 4. ročníka absolvovali školu v prírode. Žiaci boli ubytovaní v Penzióne Antares, ktorý sa nachádza v tichej okrajovej časti Zuberca, pri úpätí Roháčov. V penzióne bol mimoriadne milý a ústretový personál. 

            Počas 5 dní žiaci absolvovali množstvo zaujímavých výletov, výchovno–vzdelávacích činností a plno zábavy. Hlavnou našou prioritou bolo, aby si žiaci uvedomili vzácnosť prírody a jeho prostredia, význam ochrany života a zdravia človeka a, samozrejme, športové činnosti.

            Každý deň sme začínali rannou rozcvičkou, výdatnými raňajkami a výchovno-vzdelávacími činnosťami. Spoznali sme chodníčky v okolitej prírode Zuberca. Navštívili sme Univerzitné stredisko Zuberca ,,UNIZA“, kde mali možnosť vidieť lietadlo. Spoznali sme Múzeum oravskej dediny, v ktorom hľadali skrytý poklad so sladkou odmenou. Za úspešné zvládnutie školy v prírode, každý žiak dostal diplom.

            Žiaci sa vrátili domov zrelaxovaní, obohatení o nové vedomosti a veselé spomienky.

                                                                                                                                               Mgr. Lucia Pilárová

          • Tesco znova pomáha

          • S radosťou Vám oznamujem, že náš projekt bol v 13.edícii programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“ zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne! 

            Cieľom nášho projektu je nakúpiť pomôcky, ktoré nám pomôžu pri vyučovaní matematiky na prvom a druhom stupni, pri vyučovaní angličtiny, ba dokonca aj pri samoštúdiu. Žiakom prostredníctvom pomôcok ukážeme, že učenie môže byť zábavné. Chceme, aby deti pochopili, že anglický jazyk je pre nich veľmi dôležitý a otvára im bránu do sveta.

            V dnešnej technologicky pokročilej spoločnosti je nevyhnutné, aby sme u detí rozvíjali nielen matematické myslenie, ale aj tvorivosť a komunikačné zručnosti v cudzom jazyku. Tieto schopnosti majú kľúčový vplyv na budúce úspechy a prispievajú k celkovému rozvoju dieťaťa.

            Matematické myslenie je kľúčovým nástrojom pre riešenie problémov. Deti, ktoré majú rozvinuté matematické myslenie, sú schopné analyzovať a porozumieť zložitým problémom, identifikovať vzťahy a hľadať riešenia. Tieto zručnosti im pomáhajú nielen v matematike, ale aj v iných oblastiach života. Pomocou tvorivosti sú deti schopné vymýšľať nové a originálne nápady, hľadať alternatívne riešenia a uvažovať mimo zabehnutých rámcov. Kombinácia matematického myslenia a tvorivosti umožňuje deťom riešiť problémy inovatívnym spôsobom a vytvárať nové možnosti a perspektívy.

            V dnešnom globalizovanom svete je schopnosť komunikovať v cudzom jazyku stále dôležitejšia. Deti, ktoré ovládajú cudzí jazyk, majú výhodu pri hľadaní pracovných príležitostí a môžu komunikovať s ľuďmi z rôznych kultúr a národností. To sme mohli zistiť aj vďaka projektu ERASMUS+, do ktorého je naša základná škola zapojená. Okrem toho, štúdium cudzieho jazyka podporuje rozvoj kognitívnych schopností detí, zlepšuje ich pamäť, logické myslenie a koncentráciu. Komunikačné zručnosti v cudzom jazyku otvárajú dvere ku vzdelávaniu a kariérnym príležitostiam.

            Rozvíjanie matematického myslenia, tvorivosti a komunikačných zručností v cudzom jazyku je kľúčové pre celkový rozvoj detí. Tieto schopnosti im pomáhajú nielen v škole, ale aj v ich budúcom živote a kariére. Preto je dôležité, aby sme im poskytovali príležitosti a prostredie na rozvoj týchto schopností už od najútlejšieho veku.

            O tom, či náš skvelý projekt získa prvé miesto 1300€, druhé miesto 600€, alebo tretie miesto 300€, rozhodnete vy!

            Každý zákazník, ktorý od 10.júla do 6.augusta 2023 nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Tento žetón je potrebné vhodiť do jedného z troch hlasovacích boxov podľa toho, ktorý projekt chce zákazník podporiť.

            Milí rodičia, prosíme Vás, nezabudnite hlasovať za našu školu a za naše skvelé deti!

                                                                                                                                  Mgr. Daniela Kasanická

          • Deň detí v našej základnej škole - Oslava nevinnosti a radosti

          • V našej základnej škole máme jedno veľké a nezabudnuteľné podujatie, ktoré deti každoročne veľmi očakávajú - Deň detí. Je to výnimočný deň, keď sa všetci spoločne radujeme, hráme a oslavujeme detskú nevinnosť a radosť.

            Prípravy na tento sviatok začínajú už dlho dopredu. Žiaci deviateho ročníka a učitelia spoločne plánovali rôzne aktivity a podujatia, ktoré priniesli deťom veľa zábavy. Naša škola sa snaží vytvoriť atmosféru plnú radosti, kde sa deti cítia šťastné a v bezpečí.

            Deň detí v našej škole začínal slávnostným zahájením, kde sa všetci žiaci stretli na školskom dvore. Tento okamih bol plný očakávania a veselých úsmevov. Naši šikovní žiaci z deviateho ročníka mali pripravené rôzne aktivity, ako tanečné čísla, hudobné skladby, hry a hľadanie pokladu. Je to skvelá príležitosť pre deti, kde môžu ukázať svoju šikovnosť, rýchlosť a hlavne prácu v tíme. Náš školský dvor sa premenil na pestrý svet zábavy. Deti mali možnosť vyskúšať rôzne športy, ako futbal, vybíjanú či skákanie cez švihadlo. Pre tých, ktorí majú radi hudbu, bola pripravená skvelá tanečná zábava.

            Deti absolvovali jednotlivé stanovištia, ako skákanie vo vreci, uhádni vlajku, udrž balón a iné. Na každom stanovišti získali písmenko, ktoré na záver poskladali a vzniknuté slovo bolo riešením hádanky.  Žiaci mali možnosť pracovať v tíme, spoznávať sa a upevňovať vzájomné priateľstvá. Najrýchlejší riešitelia boli najmenší prváčikovia.

            Pani učiteľky si pre naše deti pripravili skvelú hru, ktorú sa naučili v rámci projektu ERASMUS+. Úlohou detí bolo behaním získať písmenká, ktoré odhalia tajničku skrytú pod číslami. Táto hra mala veľký úspech a určite si ju zopakujú nielen deti, ale aj my učitelia.

            Na záver celého krásneho dňa nás čakal chutný guľáš a teplé buchty. Prežili sme krásny deň plný neopakovateľných zážitkov a úsmevných momentov.

            Na Deň detí je dôležité, aby sme si uvedomili, že deti sú našou budúcnosťou a túto budúcnosť máme v rukách my učitelia a vy rodičia. Tešíme sa na ďalšie spoločné zážitky.

                                                                                                                                          Mgr. Daniela Kasanická 

          • Koncoročný výlet žiakov druhého stupňa

          •             Záverečnou odmenou za celoročnú snahu bývajú už tradične koncoročné výlety. Žiaci piateho až deviateho ročníka sa spolu so svojimi triednymi učiteľkami vybrali objavovať krásu východného Slovenska.

            Prvou našou zastávkou bola Belianska jaskyňa, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie jaskyne na Slovensku. V jaskyni sme mohli obdivovať sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé iné formy jaskynnej výzdoby. Najkrajší zážitok sme však mali z Hudobnej siene, ktorá svoje pomenovanie získala podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. Táto sieň má výborné akustické podmienky, a preto sme v nej mali možnosť vypočuť si známu Vivaldiho skladbu Štyri ročné obdobia. Na oplátku sme našej sprievodkyni zaspievali tradičnú slovenskú ľudovú pieseň Na kráľovej holi. 

            Druhou našou zastávkou bol Spišský hrad, ktorý je zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pani sprievodkyne nás oboznámili s bohatými historickými informáciami a previedli nás po hradbách tohto obrovského hradného komplexu, kde nás uchvátil nádherný výhľad do širokého okolia. Žiaci mali možnosť vyskúšať si mučiareň, a tak zistiť, aký ťažký život mali ľudia v minulosti. V areáli Spišského hradu žijú i zákonom chránené zvieratká a rastú zaujímavé rastliny. My sme mali šťastie zbadať jedného zvedavého maličkého tvora – sysľa pasienkového.

            Treťou našou zastávkou bolo úchvatné mesto Levoča, kde sme videli kostol sv. Jakuba so známym oltárom od ešte známejšieho Majstra Pavla z Levoče a navštívili sme Kláštor minoritov, v ktorom sme mali možnosť prezrieť si vystavené dary pápežov Slovensku. Nachádzali sa tu dary pápeža Pia X., Jána XXIII., Pavla VI., Jána Pavla II. i aktuálneho pápeža Františka. Títo pápeži darovali predmety počas svojich ciest Slovenskom prezidentom republiky, predstaviteľom štátu, cirkevným inštitúciám či širokej verejnosti.

            Cestou späť na Oravu sme sa zastavili v obchodnom centre Fórum v Poprade, kde sme si oddýchli, naobedovali sa a žiaci si mohli aj niečo kúpiť. Výlet dopadol na výbornú, celý deň nám počasie veľmi prialo, svietilo slniečko a nechýbala ani dobrá nálada. Žiaci pri poznávaní východného Slovenska nazbierali množstvo zážitkov a upevnili sa vzťahy medzi triedami.                                                                     Mgr. Renáta Škvareková 

          • Erasmus + v UK

          •          Poslednou mobilitou v rámci projektu Erasmus+ Supporting Positive Mental Health through Outdoor Games and Sports bola návšteva Anglicka. Naše kroky viedli do Londýna, konkrétne do časti Banstead, kde sídli naša partnerská škola.

                     Náš pobyt sa začal v sobotu návštevou centrálneho Londýna, kde sme absolvovali prehliadku časti mesta. Prešli sme sa po uliciach, po ktorých sa viezol korunovačný sprievod kráľa Karola III. a unesení sme nasávali tú atmosféru, ktorá tam ešte panovala. Videli sme slávnu budovu britského parlamentu, BigBen a samozrejme, aj London Eye. Pred obedom sme sa ešte zastavili na Trafalgar Square, kde sa práve konalo vystúpenie tradičných  “ľudových” tanečníkov". Na námestí sme navštívili aj budovu národnej galérie, ktorá vlastní aj obrazy od slávnych maliarov ako DaVinci alebo VanGogh. Potom sme sa presunuli smerom k Buckinghamskému palácu, do blízkeho parku, kde sme si spoločne zašportovali a zahrali sa rôzne hry.

                     Nedeľu sme tiež strávili v centrálnom Londýne. Navštívili sme slávnu stanicu Waterloo, kde sme sa stretli s anglickými členmi nášho tímu. Spoločne sme sa presunuli k rieke Temža, po ktorej sme absolvovali veľmi príjemnú plavbu od Westminster až do oblasti Greenwich. Tu sme sa prešli okolo známej univezity Naval Collage až smerom k Obstervatóriu. Greenwich je známy tým, že ním prechádza nultý poludník, od ktorého sa určujú časové pásma na Zemi. V parku v Greenwich sme nedeľné popoludnie strávili hraním zaujímavých hier, ktoré si určite zahráme aj u nás v škole a máte sa na čo tešiť. Následne sme sa presunuli do Národného múzea námorníctva. Všetky múzea a galérie sú v Anglicku bezplatné a naozaj stojí za to ich navštíviť. Počas krátkej návštevy sme videli veľa zaujímavých exponátov - z histórie britského námorníctva ale aj z ciest rôznych objaviteľov.

                     V pondelok sme navštívili partnerskú školu Banstead Community Junior School. Žiaci a učitelia nám pripravili prehliadku školy a areálu. Odprezentovali nám ich tradičné športy a aktivity. Spolu so žiakmi sme tu strávili takmer celý deň.

                     V utorok ráno sme začali prechádzkou od známeho Tower Bridge k divadlu Shakespeares Globe, kde sme videli predstavenie Sen noci svätojánskej. A môžeme vám povedať, že tak silný kultúrny zážitok sme ešte nemali. Herci odviedli svoju prácu excelentne a dojmy z tohto predstavenia budeme vstrebávať ešte veľmi dlho.

                     Posledný deň našej mobility sme strávili v škole. Na začiatku dňa si pre nás žiaci pripravili rôzne kvízy z prírodovedných predmetov, histórie a matematiky. Neskôr nás žiaci zasvätili do pravidiel ich obľúbenej tradičnej hry cricket a natrénovaní sme odohrali priateľský zápas medzi žiakmi a učiteľmi. Táto hra nás oslovila a veríme, že budeme mať príležitosť si ju ešte niekedy zahrať.

                     A tak ako všetko pekné raz musí skončiť, tak končí aj táto mobilita a s ňou aj celý projekt. Na záver len stačí povedať, že vďaka tomuto projektu a pani riaditeľke, sme počas celého jeho trvania zažili veľa krásnych momentov, spoznali nové krajiny a priateľov na celý život, získali sme veľa cenných skúseností.  Sme radi, že príležitosť dostali aj žiaci, ktorí mohli vycestovať za novými skúsenosťami a vedomosťami do zahraničia. A veríme, že aj v budúcnosti sa nám podarí absolvovať minimálne taký úspešný projekt ako bol tento.

                                                                                                         Mgr. Natália Ondríková

          • Okresné kolo ľahkej atletiky

          • Dňa 23.5.2023 sme sa s najlepším výberom žiačok a žiakov našej školy zúčastnili na okresnom kole atletiky v Nižnej. Zastúpenie sme mali takmer v každej disciplíne okrem skoku do výšky. Ivan Štefánek obsadil 3. miesto v hode vortexom (60m). V tímovej súťaži sa žiačky umiestnili na 8. mieste a žiaci na krásnom 7. mieste. 

            Školu reprezentovali: Štefánek Ivan, Tunák Tomáš, Jandura Peter, Gajdoš Dávid, Moresová Petra, Kurátorová Kristína, Tunáková Táňa, Liová Ema, Pilarčík Marek.

                                                                                                                                           Mgr. Mário Seman