• Vianočná akadémia a vianočné trhy

          • Dňa 21.12.2023 sa v našej škole uskutočnil Vianočný program, v ktorom vystupovali žiaci našej školy. Žiaci ukázali svoj talent nie len v speve či tanci, ale aj v hraní na zaujímavom hudobnom nástroji “boomwhackers,” pri ktorom je potrebný určitý rytmus.

            Po programe sme sa presunuli do našich tried, ktoré sa premenili na vianočné trhovisko, kde každá trieda predávala svoje výrobky. Trhy boli plné jedla, pitia či malých drobností, ktoré žiaci sami alebo s pomocou rodičov pripravili.

            Veľká vďaka patrí účinkujúcim i predávajúcim, ale aj rodičom a starým rodičom, ktorí sa nášho vianočného programu zúčastnili.

                                                                                                                                             Soňa Kelušiaková 9.A 

          • Slávnostné vyhodnotenie výsledkov fotografickej súťaže „OČAMI GURMÁNA"

          • V októbri pri príležitosti Svetového dňa potravín sa základná škola s materskou školou v Habovke zapojila do projektu „Hovorme o jedle“. V tomto školskom roku sme našu školu reprezentovali v troch súťažných kategóriách, a to Súťažno-vzdelávacia aktivita „Hovorme o jedle" na tému mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek, výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie" a fotografickej súťaži „Očami gurmána". Žiačky 8. ročníka, Marínka Makanová a Ema Liová, práve v kategórii „Očami gurmána" získali 1. miesta. Svojimi fotografickými snímkami znázornili témy ovocie, zeleninu, orechy z našich sadov a pečivo, chlieb, obilniny, cestoviny, zemiaky.

            Dňa 12. decembra boli ocenené žiačky pozvané na slávnostné vyhodnotenie výsledkov XI. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu „Hovorme o jedle“ do Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca v Bratislave. Hodnotiaca komisia vyberala z 314 fotografických prác. Víťazky súťaže získali fotoaparát, slovenské potraviny, 10 voucher do kníhkupectva Pantha Rhei, diplom a tričko s logom „Hovorme o jedle“. Ocenené žiačky si vychutnali obed zo slovenských potravín a mohli prezrieť priestory Primaciálneho paláca, v ktorom sídli primátor mesta Bratislavy, a zrovna Zrkadlová sieň je miestom rokovania mestského zastupiteľstva, konania mnohých koncertov a svadieb.

            Videli sme veľa výherných prác z mnohých krajov Slovenska, ale zároveň aj tie naše. Táto skúsenosť u žiačok vzbudila pocit zadosťučinenia a opätovnú motiváciu k ďalšej snahe dosahovať úspechy v súťažiach.

            V tento predvianočný čas sme v hlavnom meste Slovenska nemohli vynechať tradičné vianočné trhy, ktoré majú v Bratislave dlhoročnú históriu.

            Tento skvelý deň sme si naplno užili a dúfame, že táto pekná akcia bude motivovať v budúcnosti aj ďalších žiakov zapájať sa do mnohých súťažno-vzdelávacích aktivít.  Žiačkam našej školy gratulujeme a želáme veľa úspechov v nasledujúcom ročníku súťaže „Hovorme o jedle“.

                                                                                                                                           Mgr. Eva Tarajová

          • Čítame pre radosť

          • Dnešné deti čoraz viac zanedbávajú literatúru a radšej využívajú internet, televíziu a neuvedomujú si, že za pomoci kníh môžu nájsť odpoveď na mnohé otázky. Kniha umožňuje čitateľovi zoznamovať sa s hrdinami, ich životom, skutkami, dobrými a zlými vlastnosťami, ktoré následne dokáže hodnotiť a porovnávať. Výsledky tohto porovnávania a hodnotenia vo veľkej miere ovplyvňujú ďalší vývoj dieťaťa. Kniha pre svoju komunikovateľnosť, ľahkú pestrosť a opakovanú použiteľnosť bola aj bude základným prostriedkom sebavýchovy a sebavzdelávania.

            A preto sa veľmi tešíme, že našej základnej škole bol schválený projekt MŠVVaŠ SR s názvom „Čítame pre radosť“, ktorého cieľom je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí. Vďaka projektu získala škola finančné prostriedky vo výške 1000 €, ktoré budú použité na nákup kníh do našej školy.

            Veríme, že si žiaci našej školy vytvoria k novým knihám pozitívny postoj a budú si tak rozvíjať čitateľskú gramotnosť, slovnú zásobu, písanie i gramatiku a budú využívať knihy nielen na zábavu, ale predovšetkým na sebavzdelávanie.

             

            Mgr. Renáta Škvareková 

          • Hodina kódu - Kreativita s umelou inteligenciou

          • Prvý decembrový týždeň sa aj naša škola na hodinách informatiky zapojila do Hour of Code – Hodina kódu, kde žiaci kreatívne kódovali prostredníctvom zábavných aktivít a videí. Získavali aj skúsenosti v programovaní s umelou inteligenciou (AI).  Deti pracovali na rôznych aktivitách ako - Minecraft Hodina kódu, Programovanie s Annou a Elsou, Infinity Play Lab, Naprogramuj si vlastnú športovú hru, Umelec či Hviezdne vojny: Buduj galaxiu pomocou kódu. Tí najšikovnejší, ktorí zadanie zvládli a dostali sa na koniec aktivity, si odniesli z hodiny dobrý pocit z vykonanej práce, pozitívnu náladu a vytlačený  diplom. Úspešným riešiteľom GRATULUJEME!!!

                                                                                                                              PaedDr. Róbert Mydliar

          • Navštívil nás Mikuláš

          •      Už od skorých ranných hodín si deti štebotali o príchode svätého Mikuláša. Našu školu navštívil počas druhej hodiny a všetci s nadšením čakali, kedy už konečne príde do ich triedy. Deti Mikulášovi rozprávali rôzne básničky, modlitbičky a spievali mu pesničky. Každý žiak po tomto výkone čakal mikulášsky balíček, ktorý rozdával Mikuláš s jeho vernými pomocníkmi - anjelom a čertom. Z milej návštevy sv. Mikuláša a zo sladkého darčeka sa všetci tešili a už sa veru nemôžeme dočkať, kedy nás o rok opäť navštívi.   

                                                                                                 Rebeka Katreníková, 9.A

             

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 27.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo anglickej olympiády kategórie 1A a 1B. Olympiáda sa skladala z písomnej a ústnej časti. Žiaci vypracovali gramatický test a na ústnej časti tvorili príbeh na daný obrázok a role play. Chceme pochváliť všetkých zúčastnených, pretože úlohy hlavne v gramatickom teste boli náročné. Taktiež sa museli popasovať s neľahkou ústnou úlohou, v ktorej sa rozhodovalo. Každý žiak z jednotlivej kategórie dokázal konverzovať na veľmi dobrej úrovni  a môžeme hrdo skonštatovať, že sa v anglickom jazyku nestratia.

            Výsledky kategórie 1A

            1.miesto             Jandura Peter                        7.A trieda

            2. miesto            Klimek Viktor                          7.A trieda

            3. miesto            Pavlová Janka                       6.A trieda

             

            Výsledky kategórie 1B

            1.miesto             Leginusová Karolína           8.A trieda

            2.miesto             Taraj Marek                           8.A trieda

             

             

            Do okresného kola postupujú Leginusová Karolína a Jandura Peter s najvyšším počtom dosiahnutých bodov. Blahoželáme všetkým zúčastneným súťažiacim k výborným výsledkom.

                                                                                                                PaedDr. Soňa Gavulová

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do 6. ročníka vianočnej výzvy ,, Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ Cieľom bolo potešiť neznámeho seniora milým darčekom venovaným od srdca a priniesť tak radosť do osamelých dní ľuďom, ktorí budú tráviť vianočné sviatky bez rodín a príbuzných.

            Chceme sa poďakovať rodičom, ktorí vštepujú svojim deťom myšlienku, že nie je podstatné byť obdarovaný, ale skutočne dôležité je – vedieť obdarovať a myslieť na tých, ktorí možno také šťastie ako my nemajú. Uvedomiť si, že malým skutkom lásky môžeme urobiť veľkú radosť tomu, kto to naozaj potrebuje. A o tom predsa Vianoce sú.

            Z našej školy poputuje 29 darčekov k starčekom a starenkám, ktoré ich určite potešia a rozveselia. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do tohto projektu.

                                                                                                          Mgr. Jaroslava Kuková