• Accenture Slovensko - návšteva firiem

          • Minulý týždeň mohli učitelia z celého Slovenska zapojení do vzdelávacieho programu  koordinátorov digitálnych kompetencií (PKDK), ktorý realizuje JA Slovensko, nazrieť do kuchyne Accenture Slovensko.  V košickom a bratislavskom office privítali učiteľov vedúci zamestnanci a na úvod učiteľom predstavili Accenture a dynamiku práce v globálnej technologickej firme. Nasledovali prednášky, z ktorých jedna bola od Lenky Hlinkovej zo Ženského algoritmu zameraná na predsudky v prístupe učiteľov k STEM predmetom medzi dievčatami a chlapcami. Druhý workshop bol zameraný na prácu s emóciami, so zameraním na deti v triedach, ktorú zastrešoval Emocionálny Kompas, n.o,. Učitelia si vyskúšali aj praktickú aktivitu s LEGO, ilustrujúcu projektové aktivity podobné tým, ktoré sú realizované aj v Accenture.

            Aby sme vychovali digitálne kompetentnú mladú generáciu, potrebujeme aj digitálne kompetentných učiteľov. Práve vďaka programu PKDK aktívne podporujeme rozvoj učiteľov, otvárame im dvere do technologického sveta a spoločne formujeme budúcnosť.

            Z našej školy sa na týchto stretnutiach zúčastnili traja učitelia, ktorí postupne implementujú získané poznatky do vyučovania.

                                                                                                                                                    PaedDr. Róbert Mydliar

          • Valentínska pošta

          • Aj tento rok sa žiaci v našej škole zapojili do milej aktivity s názvom ,,Valentínska pošta“.

            Starostlivo a vlastnoručne vyrobené valentínky mohli žiaci vhodiť do vopred pripravenej schránky, s ktorou chlapci Alex a Nicolas z 8.A obehli triedy. Dievčatá Emka a Karolínka ich potom rozniesli. O tom, že záujem bol obrovský, svedčila veľká kopa krásnych pozdravov a vyznaní, ktoré potešili nejedného žiaka/žiačku a dokonca aj viacero pedagógov... 

                                                                                                   -školský parlament-

          • KARNEVAL

          • Fašiangový čas opäť ubehol ako voda, a preto sme sa i my s ním rozlúčili v piatok 9.2.2024, kedy do našej školy zavítali žiaci vo veselých i strašidelných kostýmoch. V triedach  sa tak zrazu objavilo veľa fantastických i reálnych postavičiek. Počas celého vyučovania nechýbala dobrá nálada, ktorú sme zakončili parádnou zábavou a tancom.

            Všetkým deťom ďakujeme za ich nápadité kostýmy a tešíme sa, čo vymyslia v budúcom roku.

                                                                                                                                                                 R&R

          • Druháci a ich pokusy na prvouke

          • Žiaci sa na vyučovacích hodinách najskôr naučili dôležité informácie o rozpustných a nerozpustných látkach. Prakticky si vyskúšali, ktoré látky sa vo vode rozpúšťajú a ktoré nie.

            Vyskúšali si aj pokus s odparovaním a filtráciou vody. V nádobe rozmiešali soľ s vodou, následne naliali malé množstvo tejto zmesi do malej nádobky a uložili na teplé miesto. Potom už len niekoľko dní čakali a pozorovali, ako sa voda postupne odparuje a vznikajú kryštáliky soli. Náročnejší pokus bol na filtráciu vody, ale aj s tým si šikovní druháci hravo poradili.

                                                                                                                                                       Mgr. Lucia Pilárová

          • Chemická záhrada

          • Je možné mať doma krásnu farebnú záhradku, ktorú nie je potrebné zalievať? Stále je pekná a rastlinky majú sviežu farbu? Tak predstavte si, že áno. Dnes na chemickom krúžku sme si so žiakmi 5. 6. a 7. ročníka takúto mini záhradku aj pripravili. Žiaci na jej prípravu použili vodné sklo, vodný roztok kremičitanu sodného a príslušné kovy solí.

            Na2SiO3 + MeSO4        MeSiO3+ Na2SO4

            Na2SiO3 + 2MeCl       Me2SiO3+ 2NaCl

            Celá  krása nie je nič iného ako výsledok podvojnej reakcie medzi vodným sklom a síranmi, chloridmi, dusičnanmi kovov. Kryštály rozpustných solí sa postupne rozpúšťajú a podvojnou reakciou vznikajú nerozpustné kremičitany.

            Farba „kvietkov“ závisí od použitého katiónu príslušného kovu.

            Cu2+     modré sfarbenie                      Zn2+      biele sfarbenie

            Mn2+    svetloružové sfarbenie            Fe3+      hnedé sfarbenie

            Ni2+      zelené sfarbenie                     Co2+     červené sfarbenie

            Teší nás, keď žiaci majú radosť z experimentovania, objavovania krásy chémie a nadšenia aj z jednoduchých pokusov. Opäť sme zažili popoludnie plné smiechu, zábavy, farieb a neporiadku.

                                                                                                                                     Mgr. Eva Tarajová                                                                                                                                           

          • Lyžiarsky výcvik

          •  

            Lyžovanie bolo, je a bude jedným z najobľúbenejších a lákavých zimných športov pre všetky vekové kategórie. Každý rok, nevynímajúc  tento, dokážeme na našej škole zorganizovať lyžiarsky kurz pre žiakov nielen 6. ročníka, ale aj mladších a starších. Je vidieť, že žiaci majú záujem o lyžovanie na základe veľkej účasti žiakov celej školy. Tí, ktorí mohli,  absolvovali kurz celý týždeň od 15.-19.01.2024. Naučili sa niečo nové a popritom si zdokonalili svoju techniku. Chceme vyzdvihnúť všetkých začiatočníkov, ktorí sa môžu pochváliť, že aj napriek únave sa snažili zo všetkých síl napredovať a taktiež pokročilých, ktorí sa posúvali a zdokonaľovali.  Spestrením nášho výcviku boli tí najmenší a najmladší z materskej školy, ktorí nám rozdávali úsmevy a dobrú náladu, aj keď sa im občas nechcelo „viesť na vleku“. Je výborné, že naša škola dokáže zorganizovať lyžiarsky kurz tohto typu a každý musí usúdiť, že to nie je jednoduché. Koniec lyžiarskeho kurzu pre žiakov 6. ročníka a niektorých zo 7. ročníka bolo absolvovanie lyžiarskych pretekov, ktoré úspešne zvládli.

            Dievčatá:

            1. miesto – Tarajová Michaela

            2. miesto – Kurátorová Kristína

            3. miesto – Pavlová Janka

            Chlapci:

            1. miesto – Litvák Patrik

            2. miesto – Mičáň Tomáš

            3. miesto  - Pilarčík Marek

             

            Žiaci boli odmenení medailou, diplomom a sladkosťou. Ostatní žiaci dostali účastnícku medailu za absolvovanie a zdolanie lyžiarskeho kurzu.           Ďakujeme všetkým kolegom a žiakom.

             

                                                                                                 Gavulová Soňa

          • Konferencia ERASMUS+

          • Dňa 15.01.2024 sa naša pani riaditeľka, PaedDr. Miroslava Mydliarová,  zúčastnila inštruktážneho semináru programu Erasmus+ Ako pripraviť krátkodobý projekt. Na daný seminár bola prizvaná Národnou agentúrou Erasmus +, aby odprezentovala činnosť našej školy v tomto projekte, ale aj v predchádzajúcich 4 projektoch podporovaných Európskou úniou.  Vystúpila s projektom Inovatívny učiteľ – motivovaný žiak, prostredníctvom ktorého svojim kolegom poskytla cenné rady a informácie ako uspieť a ako zviditeľniť svoju školu a región v rámci EÚ. Teší nás, že si našu školu všimla Národná agentúra programu Erasmus+  a predstavila nás ako príklad dobrej praxe.  

                                                                                                        PaedDr. Róbert Mydliar

          • Erasmus+ Inovatívne vzdelávanie 21. storočia v Štokholme

          •    S cieľom zdokonaliť si svoje zručnosti v cudzom jazyku a získať nové stratégie vo vzdelávaní sme sa v decembri 2023 rozhodli vycestovať do hlavného mesta Švédska – Štokholmu, aby sme sa zúčastnili Erasmus+ kurzu s názvom „21st Innovation center for teachers: mind games, cyberbullying prevention, ICT tools and effective classroom management”. Kurzu sme sa zúčastnili cez organizáciu Motivated Learning for Everyone. 

               Vďaka workshopom, ktoré sme počas týždňa absolvovali, sme mali možnosť obohatiť naše vedomosti o nové zaujímavé logické a metodické hry zamerané na aktiváciu kognitívnych funkcií žiakov, ktoré možno využiť počas výučby v dnešnom modernom 21. storočí nie len na hodinách cudzích jazykov, ale aj humanitných či prírodovedných predmetoch. Počas kurzu sme sa dozvedeli aj množstvo nových informácií v oblasti informačno-komunikačných technológií, ktoré boli pre nás veľmi kľúčové, aby nám pomáhali v inovačnom vzdelávaní žiakov našej školy, ako napr. sprostredkovať a priblížiť deťom nové učivo cez rôzne programy ako Kahoot a pod. Pre žiakov je veľmi dôležité rozvíjať svoje analyticko-kritické myslenie prostredníctvom nových aplikácií či webových stránok, pretože v ich budúcnosti budú neodmysliteľnou súčasťou ich života. Okrem toho nám boli aj sprostredkované veľmi podnetné aktivity v súvislosti s kyberšikanou, ktorých cieľom je to, aby sme my učitelia vedeli aktívne pracovať so žiakmi, a tým odhaliť a následne predísť šikane a kyberšikane, ktorá je, žiaľ, na základných školách častá a veľmi nebezpečná. 

               Okrem nás kurz absolvovali aj učitelia z Poľska a Francúzska, čím sme nadviazali nové kontakty, získali nových priateľov, navzájom sa inšpirovali a vymenili si vzájomné skúsenosti vo vyučovaní i vo vzťahoch so žiakmi.

                Absolvovaním tohto kurzu sme mali príležitosť spoznať kultúru, históriu či architektúru tohto škandinávskeho mesta. Navštívili sme historickú štvrť Gamla Stan, Drottningholmský palác i štokholmský Kráľovský palác. Štokholm je známy a obľúbený aj tým, že sa v ňom nachádza nespočetné množstvo múzeí. My sme ulahodili hudobnému umeniu a navštívili sme Avici múzeum a ABBA múzeum, kde sme si zaspievali a zatancovali s hologrammi tejto známej a legendárnej švédskej kapely. 

                Naspäť do školy sme sa vrátili plné nápadov, nových techník a foriem vzdelávania, ktoré sa pokúsime priblížiť i našim kolegom a kolegyniam a spoločne ich tak zavedieme do nášho vyučovacieho procesu. Zároveň sa tešíme na ďalšie vzdelávanie v rámci Erasmus+, vďaka ktorému sa do našej školy zavádzajú inovatívne prvky. 

                                                                                                    Mgr. Renáta Škvareková

          • Súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy

          • Keď bola v našej škole vyhlásená súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu, prepukla vlna nápadov a výmyslov a hlavne predbiehania sa, kto vymyslí originálnejšiu výzdobu. Triedy sa zdobili podľa zvolenej témy, ktorou bol nejaký vianočný film alebo rozprávka. Siedmaci sa rozhodli, že ich téma bude rozprávka o škriatkovi Grinchovi, ktorý dokonca Vianoce nenávidel.

            Dievčatá  vymysleli plán, rozdelili úlohy a začala sa usilovná robota. Kristínka vyrobila hlavnú postavu triednej témy, Grincha, do akcie zapojila aj starkú, ktorá mu ušila oblečenie. Anetka doniesla krabice s vianočnými ozdobami a  ozdobila nimi obrovský stromček, ktorý doniesol do triedy Pavol. Ostatné dievčatá, Petra, Táňa, Viktória a Kvetka, strihali, maľovali, vyrobili kozub, jedlo, škriatkovho psa i  búdu..   Lea vyrobila asi 100 hviezdičiek na výzdobu okien. Samozrejme, celá výzdoba musela byť vo farbách zadanej témy, a to zeleno-červená.

             Aktívne dievčatá zapojili aj chlapcov, ktorí strihali, lepili a rozvešali po triede papierové girlandy, postavili obrovský vianočný stromček a hlavne duchovne podporovali dievčatá v ich diele. Okrem toho, prehľadali povaly, doniesli asi 100 metrov svetelných reťazí, aby v škole blikali a svietili všetky nástenky, dvere a tabule. Chuť  a nápady sa hrnuli, ale za všetkým bol jediný cieľ – vyhrať. V deň vyhodnotenia, boli triedy vyzdobené, upratané, vysvietené....

            Nezávislá porota, v zastúpení vedenia školy a vyučujúcich z 1.stupňa, prešla triedy a ostala ohromená. Úroveň výzdoby tried bola vysoká, nápady a ich prevedenie originálne. Každá trieda bola jedinečná. Vybrať len jedného víťaza bola ťažká úloha.

            Zaslúžene vyhrali siedmaci, ktorí sa na výzdobe najviac narobili a tiež sa spojili ako kolektív. V silnej konkurencii na druhom mieste skončili ôsmaci s výzdobou v štýle rozprávky Frozen. Za nimi skončili deviataci s tajomnou krajinou Narnia. Pochvalu si zaslúžia šiestaci s Perinbabkou a piataci s vianočným filmom Sám doma.

            Všetci súťažiaci boli ocenení drobnou cenou, ale na hlavnú výhru, prespávačku v škole, sa tešia siedmaci.

                                                                                           žiaci 7. ročníka a Mgr. Janka Štechuliaková

          • Vianočná akadémia a vianočné trhy

          • Dňa 21.12.2023 sa v našej škole uskutočnil Vianočný program, v ktorom vystupovali žiaci našej školy. Žiaci ukázali svoj talent nie len v speve či tanci, ale aj v hraní na zaujímavom hudobnom nástroji “boomwhackers,” pri ktorom je potrebný určitý rytmus.

            Po programe sme sa presunuli do našich tried, ktoré sa premenili na vianočné trhovisko, kde každá trieda predávala svoje výrobky. Trhy boli plné jedla, pitia či malých drobností, ktoré žiaci sami alebo s pomocou rodičov pripravili.

            Veľká vďaka patrí účinkujúcim i predávajúcim, ale aj rodičom a starým rodičom, ktorí sa nášho vianočného programu zúčastnili.

                                                                                                                                             Soňa Kelušiaková 9.A 

          • Slávnostné vyhodnotenie výsledkov fotografickej súťaže „OČAMI GURMÁNA"

          • V októbri pri príležitosti Svetového dňa potravín sa základná škola s materskou školou v Habovke zapojila do projektu „Hovorme o jedle“. V tomto školskom roku sme našu školu reprezentovali v troch súťažných kategóriách, a to Súťažno-vzdelávacia aktivita „Hovorme o jedle" na tému mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek, výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie" a fotografickej súťaži „Očami gurmána". Žiačky 8. ročníka, Marínka Makanová a Ema Liová, práve v kategórii „Očami gurmána" získali 1. miesta. Svojimi fotografickými snímkami znázornili témy ovocie, zeleninu, orechy z našich sadov a pečivo, chlieb, obilniny, cestoviny, zemiaky.

            Dňa 12. decembra boli ocenené žiačky pozvané na slávnostné vyhodnotenie výsledkov XI. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu „Hovorme o jedle“ do Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca v Bratislave. Hodnotiaca komisia vyberala z 314 fotografických prác. Víťazky súťaže získali fotoaparát, slovenské potraviny, 10 voucher do kníhkupectva Pantha Rhei, diplom a tričko s logom „Hovorme o jedle“. Ocenené žiačky si vychutnali obed zo slovenských potravín a mohli prezrieť priestory Primaciálneho paláca, v ktorom sídli primátor mesta Bratislavy, a zrovna Zrkadlová sieň je miestom rokovania mestského zastupiteľstva, konania mnohých koncertov a svadieb.

            Videli sme veľa výherných prác z mnohých krajov Slovenska, ale zároveň aj tie naše. Táto skúsenosť u žiačok vzbudila pocit zadosťučinenia a opätovnú motiváciu k ďalšej snahe dosahovať úspechy v súťažiach.

            V tento predvianočný čas sme v hlavnom meste Slovenska nemohli vynechať tradičné vianočné trhy, ktoré majú v Bratislave dlhoročnú históriu.

            Tento skvelý deň sme si naplno užili a dúfame, že táto pekná akcia bude motivovať v budúcnosti aj ďalších žiakov zapájať sa do mnohých súťažno-vzdelávacích aktivít.  Žiačkam našej školy gratulujeme a želáme veľa úspechov v nasledujúcom ročníku súťaže „Hovorme o jedle“.

                                                                                                                                           Mgr. Eva Tarajová

          • Čítame pre radosť

          • Dnešné deti čoraz viac zanedbávajú literatúru a radšej využívajú internet, televíziu a neuvedomujú si, že za pomoci kníh môžu nájsť odpoveď na mnohé otázky. Kniha umožňuje čitateľovi zoznamovať sa s hrdinami, ich životom, skutkami, dobrými a zlými vlastnosťami, ktoré následne dokáže hodnotiť a porovnávať. Výsledky tohto porovnávania a hodnotenia vo veľkej miere ovplyvňujú ďalší vývoj dieťaťa. Kniha pre svoju komunikovateľnosť, ľahkú pestrosť a opakovanú použiteľnosť bola aj bude základným prostriedkom sebavýchovy a sebavzdelávania.

            A preto sa veľmi tešíme, že našej základnej škole bol schválený projekt MŠVVaŠ SR s názvom „Čítame pre radosť“, ktorého cieľom je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí. Vďaka projektu získala škola finančné prostriedky vo výške 1000 €, ktoré budú použité na nákup kníh do našej školy.

            Veríme, že si žiaci našej školy vytvoria k novým knihám pozitívny postoj a budú si tak rozvíjať čitateľskú gramotnosť, slovnú zásobu, písanie i gramatiku a budú využívať knihy nielen na zábavu, ale predovšetkým na sebavzdelávanie.

             

            Mgr. Renáta Škvareková 

          • Hodina kódu - Kreativita s umelou inteligenciou

          • Prvý decembrový týždeň sa aj naša škola na hodinách informatiky zapojila do Hour of Code – Hodina kódu, kde žiaci kreatívne kódovali prostredníctvom zábavných aktivít a videí. Získavali aj skúsenosti v programovaní s umelou inteligenciou (AI).  Deti pracovali na rôznych aktivitách ako - Minecraft Hodina kódu, Programovanie s Annou a Elsou, Infinity Play Lab, Naprogramuj si vlastnú športovú hru, Umelec či Hviezdne vojny: Buduj galaxiu pomocou kódu. Tí najšikovnejší, ktorí zadanie zvládli a dostali sa na koniec aktivity, si odniesli z hodiny dobrý pocit z vykonanej práce, pozitívnu náladu a vytlačený  diplom. Úspešným riešiteľom GRATULUJEME!!!

                                                                                                                              PaedDr. Róbert Mydliar

          • Navštívil nás Mikuláš

          •      Už od skorých ranných hodín si deti štebotali o príchode svätého Mikuláša. Našu školu navštívil počas druhej hodiny a všetci s nadšením čakali, kedy už konečne príde do ich triedy. Deti Mikulášovi rozprávali rôzne básničky, modlitbičky a spievali mu pesničky. Každý žiak po tomto výkone čakal mikulášsky balíček, ktorý rozdával Mikuláš s jeho vernými pomocníkmi - anjelom a čertom. Z milej návštevy sv. Mikuláša a zo sladkého darčeka sa všetci tešili a už sa veru nemôžeme dočkať, kedy nás o rok opäť navštívi.   

                                                                                                 Rebeka Katreníková, 9.A

             

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 27.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo anglickej olympiády kategórie 1A a 1B. Olympiáda sa skladala z písomnej a ústnej časti. Žiaci vypracovali gramatický test a na ústnej časti tvorili príbeh na daný obrázok a role play. Chceme pochváliť všetkých zúčastnených, pretože úlohy hlavne v gramatickom teste boli náročné. Taktiež sa museli popasovať s neľahkou ústnou úlohou, v ktorej sa rozhodovalo. Každý žiak z jednotlivej kategórie dokázal konverzovať na veľmi dobrej úrovni  a môžeme hrdo skonštatovať, že sa v anglickom jazyku nestratia.

            Výsledky kategórie 1A

            1.miesto             Jandura Peter                        7.A trieda

            2. miesto            Klimek Viktor                          7.A trieda

            3. miesto            Pavlová Janka                       6.A trieda

             

            Výsledky kategórie 1B

            1.miesto             Leginusová Karolína           8.A trieda

            2.miesto             Taraj Marek                           8.A trieda

             

             

            Do okresného kola postupujú Leginusová Karolína a Jandura Peter s najvyšším počtom dosiahnutých bodov. Blahoželáme všetkým zúčastneným súťažiacim k výborným výsledkom.

                                                                                                                PaedDr. Soňa Gavulová